Etik i esport

Etik i esport

Her følger nogle inspirationer til etik og esport i foreningslivet

I foreningen udviser vi respekt for hinanden og derfor tager foreningen afstand fra racisme, stødende kommentarer, mobning og dårligt sprogbrug i forbindelse med foreningen’s esportaktiviteter.

Racisme: i foreningen tager vi afstand fra racisme og støtter foreningerne og deres medlemmer i at have en inkluderende omgangstone og arbejde med rummelighed og mangfoldighed.

Stødende kommentarer: opstår der stødende kommentarer ved en foreningen esportsaktivitet, bedes man henvende sig til sin foreningsleder, som kontakter en af foreningen’s kontaktpersoner ved aktiviteten. Denne kontaktperson tager hånd om sagen.

Mobning: opstår der mobning i en foreningen eller ved en foreningen esportsaktivitet, opfordrer vi til, at man kontakter sin leder, som kan snakke med en af aktivitetens foreningen’s medarbejdere, som kan hjælpe på dagen. Mobning er ikke acceptabelt, hverken mellem børn, unge eller voksne. I foreningen vil vi henvise til friformobberi.dk, som har et væld af materialer der kan arbejdes med både i foreninger, skoler og i hjemmet.

Sprogbrug: hvis foreningsledelsen lægger mærke til et generelt grimt sprogbrug hos et medlem eller til en esportsaktivitet, opfordrer vi til at ledelsen tager en snak med de involverede parter.

Foreningen står til rådighed med møder, konsultation og uddannelse, såfremt der er behov for at opkvalificere kompetencerne hos trænere og ledere, så de er bedre rustet til at håndtere negativt sprogbrug i forbindelse med foreningsaktiviteter.

Brydes disse vejledninger ved en aktuel foreningen esportsaktivitet eller en aktivitet, hvor foreningen er involveret, kan foreningen udelukke spillere, hold eller foreninger fra den pågældende aktivitet. I foreningen opfordrer vi altid til et positivt sprogbrug, og vi tilbyder konsulentbistand og uddannelse af ledere og trænere, så de får de bedste redskaber til at skabe et positivt, opbyggende foreningsmiljø.

Foreningen esport, matchfixing

Foreningen tillader ikkematchfixing, og vi opfordrer til at alle ledere får talt sammen om retningslinjerne for matchfixing i deres lokale forening, så ledere, trænere, spillere og forældre er godt informeret.

Foreningen’s retningslinjer for matchfixing er gældende for alle udøvere, trænere, ledere, dommere mfl. I medlemsforeninger i foreningen.

Matchfixing er, når man bevidst påvirker resultatet af en kamp, laver aftalt spil, bevidst underpræsterer, anvender bestikkelse af medvirkende, dommere eller modstandere, eller får/giver gaver for at påvirke konkurrencen i en særlig retning. Andre former for uetisk adfærd er også omfattet af retningslinjerne og forbudt, fx at misbruge intern viden eller videregive denne viden i forbindelse med pengespil og betting. Uetisk adfærd kan også være at spille på sejre og nederlag i egne konkurrencer og egne kampe. Begge er forbudt.

Overtrædes disse retningslinjer om uetisk adfærd og matchfixing i foreningen esportsaktiviteter eller foreningen partners esportaktiviteter, konkurrencer eller turneringer, kan det medføre udelukkelse og sanktioner af spillere, hold og foreninger.

Martin Fritzen

Foreningen esport, spille om penge

Man kan spille på esport hos et væld af officielle udbydere, men der findes også en anden form for pengespil, som det ofte kun er spillere, der kender til.

Det er de såkaldte uofficielle pengespil, som fx kan foregå omkring spillet fifa på playstation, hvor to personer spiller mod hinanden og vinderen modtager beløb via mobilepay fra taberen.

Der findes også lukkede, private turneringer med såkaldte ”buyins”, hvor alle deltagere overfører penge til en person, der holder pengene. Når turneringen er slut, modtager vinderen det samlede indbetalte beløb. Alternativt, vinderen får 80% og andenpladsen får 20%. I foreningen fraråder vi alle former for pengespil og vores foreningskonsulenter besøger gerne jeres forening og tager en snak om emnet.

I foreningen anbefaler, at foreningens ledelse, trænere, spillere og forældre er i dialog om pengespil, fordi spil om penge er udbredt og sker i privat regi. Der vigtigt, at man som forening har dialog med spillere og forældre, sådan at foreningen forebygger spil om penge i foreningslivet. Risikoen er nemlig, at en ung skaber sig en stor gæld eller ekskluderes af et fællesskab på grund af snyd, uetisk adfærd eller gæld.

Foreningen esport, bytte, sælge og gamble

I spillet counter-strike kan man købe, sælge og bytte ”skins”. Skins er maling til spillets våben. De mest sjældne skins er mest eftertragtede, og fordi spillerne kan bytte dem mellem hinanden, er der opstået et marked, hvor skins har økonomisk værdi. Det betyder, at man som counter-strike-spiller kan have forskellige skins på sin spilkonto. Dem kan man sælge eller bytte for penge eller andre skins. Man kan også anvende sine skins som indsats på kasinowebsites, som igen betyder, at der kommer penge i spil.

Der er meget lidt eller ingen regulering på området, hvilket betyder, at børn og unge er ekstremt udsatte. Dels fordi de ser og hører om mennesker, der har høj indtægt via gambling og betting af skins, og dels fordi de befinder sig i fællesskaber, hvor gambling og trading med skins er normalt.

Holdningen i foreningen er, at foreningens ledelse, trænere, spillere og forældre skal være i dialog om dette på tværs af alle partere for at opkvalificere vidensniveauet. At gamble, trade og bette om skins er udbredt og vanskeligt at stoppe, fordi det sker privat og decentralt. Derfor er det endnu mere vigtigt, at man som forening har gode snakke med spillere og forældre, så det ikke løber løbsk. Risikoen er, at en ung skaber sig en stor gæld eller ekskluderes af et fællesskab på grund af snyd, uetisk adfærd eller gæld.

I foreningen fraråder vi alle former for gambling, betting og trading af skins.

Om Martin Fritzen

Foredrag. I flere år har jeg rejst i både Danmark og udlandet og delt mine erfaringer med -& holdninger til, de positive udbytter ved gaming og esport i bredde-& forenings-regi. Med særligt fokus på social læring, fællesskaber og personlig udvikling. Inspiration. Jeg deler artikler, bøger, podcasts og video om gaming og esport. Rådgivning. Jeg hjælper flere forskellige initiativer, organisationer og instanser, med flere områder af esport og gaming.

Kontakt

Telefon: 51931107
Email: esport@martinfritzen.com

Kontakt

Lad os arbejde sammen?

FORTÆL MIG MERE OM DIT PROJEKT ELLER ØNSKER

2018-07-10T14:37:12+00:00